Skip to main content

Maailman munuaissyöpäpäivää vietetään 21. kesäkuuta

Munuaissyöpä todetaan vuosittain yli 338 000 ihmisellä. Suomessa munuaissyöpädiagnoosin saa vuosittain noin 1000 henkilöä. Se on maailman kahdenneksitoista yleisin syöpä, samaa luokkaa esiintyvyydeltään kuin haimasyöpä.

Munuaissyöpä yleistyy koko ajan ja sen esiintyvyyden on arvioitu kasvavan vuodesta 2012 vuoteen 2020 mennessä noin 22 prosentilla. (International Agency for Research on Cancer(opens in a new window))

Syyt munuaissyövän yleistymiseen eivät ole täysin selvät, mutta asiantuntijat ovat selittäneet kasvutrendiä ikääntymisen, ylipainon, tupakoimisen sekä korkean verenpaineen kaltaisilla riskitekijöillä.

Munuaissyöpä voi olla pitkään täysin oireeton ja se todetaankin usein sattumalta. Munuaissyövälle tyypillisiä oireita ovat kylkikipu, verinen virtsa sekä kylkikaaren alapuolella tunnusteltavissa oleva kasvain. Mikäli näitä oireita esiintyy, on syöpä jo yleensä levinnyt munuaisen ympäristöön. Kuten yleensäkin syöpien kanssa, mitä aikaisemmin munuaissyöpä todetaan, sitä parempi sen ennuste.

Muut oireet, joiden perusteella kannattaa hakeutua lääkärin vastaanotolle ovat:

  • Verinen virtsa tai muut muutokset virtsan värissä
  • Alaselän, vatsan tai kyljen kivut, jotka eivät johdu loukkaantumisesta
  • Laihtuminen
  • Vastikään kehittynyt korkea verenpaine
  • Jatkuva väsymys
  • Kuumeilu tai yöhikoilu, joka ei ole yhteydessä johonkin muuhun sairauteen

 

World Kidney Cancer Q&A Day

 

Original event page (opens in a new window)